Sunday 25 May 2008

Setnja od Salforda do Pikadilija

Nedelja, dan odmora. Kod nas gastabajtera, sada sa stažom od skoro pa nedelju dana, vec sam sebe počinjem da smatram takvim, je ovo dan za istrazivanje grada i okoline. Odličuli smo Stanislav i ja da se prosetamo od našeg apartmana do centra grada. Udaljenost je oko 3 milje ili ti oko 5 400 metara. Dok smo se setali osmatrali smo okolinu i zgrade.
Mančester je grad koji ima dosta kanala i oni su mu u proslosti udahnuli veliki industrijski znacaj Kanale su kopali radnici, a kopanje je zapocetko oko polovine-kraj 18 veka. U svakom slucaju u danasnje vreme ti kanali su izgubili na znacaju i sada vise sluze kao specificnost ovoga grada.
Elem, Englezi su ih jako lepo sredili i sada ti kanali predstavljaju pravi ukras. Napravli su oko njih lepe zgrade za stanovanje sa malim parkicima i mosticima razlicitog dizajna. Mi smo se setali kroz jedan deo tog kraja "Castlefield" i tamo stvarno uzivali u lepoti koju kanal i okruzenje pruza. Nadam se da cete preko videa koji sam postavio moci bar malo da osetite tu lepotu.


No comments: